Het vervangen van schokdempers is een klus die de nodige kennis en de juiste gereedschappen vereist. Mocht je weinig ervaring met dit soort werkzaamheden hebben, dan is het raadzaam om deze klus door een professional uit te laten voeren. We beginnen met meer informatie over de werking en het belang van goede schokdempers.
De werking en het belang van goede schokdempers
Voordat jij jouw schokdempers gaat vervangen of laat vervangen, is het belangrijk om te weten wat dit auto onderdeel precies doet. Een schokdemper is een belangrijk gedeelte van het onderstel van de auto. Schokdempers zijn in staat om een ‘schok’ of ‘klap’ op te vangen. De vering van de auto zorgt ervoor dat de klap, dit kan een hobbel of een gat in de weg zijn, wordt opgevangen. Vervolgens zal de schokdemper de veren weer dempen.
Daarnaast zorgt de schokdemper voor optimaal contact tussen de wielen en het wegdek. De demper staat namelijk onder grote druk. Deze druk houdt de banden op het afvalt na een drempel of hobbel. Kortom, de schokdempers zijn erg belangrijk voor de veiligheid en wegligging van jouw auto. Daarom is het belangrijk om ze tijdig te vervangen als ze versleten zijn. Maar wanneer moeten ze precies vervangen worden?
De symptomen van een versleten schokdemper
Er zijn een aantal symptomen waaraan je een versleten schokdemper kunt herkennen. Toch kan het ook voorkomen dat de bestuurder van de auto niks merkt, terwijl de dempers wel versleten zijn. Het is daarom raadzaam om het onderdeel visueel te controleren op eventuele slijtage en defecten. Aan de volgende symptomen kun je versleten schokdemper herkennen:
De banden van de auto slijten onregelmatig
Er lekt vloeistof (olie) uit de schokdempers
Het weggedrag van de auto voelt erg zweverig aan
De auto veert na een drempel of hobbel meerdere keren door
De voorkant van de auto duikt naar beneden als je remt
Het voertuig is gevoeliger geworden voor zijwinden (vooral bij hogere snelheden)
De auto is lastig te besturen en vertoont onverwacht rijgedrag
Wanneer de auto één of meerdere van deze symptomen vertoont, heeft de wagen waarschijnlijk last van versleten schokdempers.
Stappenplan om de schokdempers van je auto te vervangen
Stap 1: de auto opkrikken
Allereerst is het belangrijk om de auto los te maken van de grond door 'm op te krikken. Hierdoor leunt er geen gewicht meer op de vering en de schokdempers. Zorg ervoor dat je auto veilig omhoog krikt en ondersteunt met assteunen.
Stap 2: het wiel verwijderen
Wanneer de auto opgekrikt is en veilig staat, kun je het wiel demonteren. Dit doe je moet een kruissleutel of dopsleutel. Indien je jouw lichtmetalen velgen extra goed wil beschermen, kun je ervoor kiezen om een doppenset met telfonbescherming te gebruiken.
Stap 3: het wiel losmaken van de schokdemper
De schokdemper zit vast aan de wielnaaf. Hierdoor worden de klappen van het wiel opgevangen. Je kunt de bouten losmaken zodat de schokdemper loskomt. Als je eerst het wiel, de remklauw en de remschijf losmaakt, heb je wat meer ruimte. Tip: als de bouten moeilijk loskomen, kun je er een beetje WD-40 op spuiten.
Stap 4: het losmaken van de veerpootlager
Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, zit de schokdemper enkel nog vast aan de veerpootlager. Deze vind je onder de motorkap van jouw auto. Verwijder de veerpootlager zodat de schokdemper helemaal los komt.
Stap 5: de nieuwe schokdemper
Wil je alleen de schokdemper vervangen? Dan dien je de veer te demonteren. De veer staat onder grote spanning. Gebruik een schokdemper (de)montage set om de veer over te zetten van de oude naar de nieuwe schokdemper. Indien je een nieuwe set met gemonteerde veren eronder zet, kun je deze stap overslaan.
Stap 6: monteer de nieuwe schokdemper en de wielen
Als de nieuwe schokdemper klaar is voor montage, kun je de genoemde stappen in omgekeerde richting doorlopen om het onderdeel te monteren. Controleer goed of alles vastzit en is aangedraaid met het juiste moment. Hiervoor kun je een momentsleutel gebruiken. Monteer ook de wielen met een momentsleutel. Als je alles hebt gedaan, kun je lekker rond gaan rijden met je nieuwe schokdempers!
Geschreven door Rintje Ritsma op 2 June 2021