Hoe stel ik een momentsleutel in?
Het instellen van het moment is essentieel wanneer je een momentsleutel gaat gebruiken. Wanneer het moment niet goed is ingesteld, kan de bout of moer alsnog te strak of te los aangedraaid worden. In deze blog gaan we uitgebreid in op het instellen van de momentsleutel. Het instellen van het moment kan zowel handmatig als digitaal. De manier van instellen is afhankelijk van het soort sleutel.
Handmatig instelbare momentsleutels
Handmatig instelbare momentsleutels zijn de meest voorkomende sleutels. Het instellen van deze sleutels gebeurt in de meeste gevallen door aan het handvat, het uiteinde van de sleutel, te draaien. Sommige momentsleutels zijn voorzien van een beveiliging. De beveiliging zorgt ervoor dat de momentsleutel niet tijdens het werken plotseling van moment verandert. Het moment kan pas versteld worden wanneer de veiligheidspal naar beneden wordt getrokken.
“Door het handvat linksom te draaien, krijgt de sleutel meer moment. Wanneer het handvat rechtsom gedraaid wordt, verliest de sleutel het moment.“
De werking van een momentsleutel
In een momentsleutel zit een veer die onder spanning staat. Wanneer er weinig spanning op de veer staat, kan de momentsleutel minder kracht uitoefenen en heeft de tool dus een laag moment. Wanneer er juist veel spanning op de veer staat, kan de sleutel veel kracht uitoefenen. Het moment bevindt zich dan op een hoog niveau.
Door het handvat linksom te draaien, wordt de momentsleutel korter. Er komt meer spanning op de veer te staan en het moment wordt groter. Wanneer het handvat rechtsom wordt gedraaid, wordt de sleutel juist langer. De spanning op de veer, en het moment, neemt af.
Het bereik van een momentsleutel
Op een momentsleutel staat het bereik in newtonmeters aangegeven. Vanaf het handvat gezien staat onderaan het minimale bereik (b.v. 20 Nm) en bovenaan het maximale bereik (b.v. 110 Nm). Daartussenin zitten, net als bij een maatbeker, gelijkwaardige tussenstappen (stappen van 10 Nm). Door het handvat linksom of rechtsom te draaien, kan het gewenste moment ingesteld worden. Ook op het draaimechanisme van het handvat staan vaak getallen. Deze getallen zijn een stuk kleiner dan op de sleutel zelf. Met de getallen op het draaimechanisme kan de momentsleutel extra nauwkeurig ingesteld worden (stappen van 0,5 Nm).
De stappen op het draaimechanisme verschillen heel erg per sleutel. Een momentsleutel met een klein bereik heeft kleine stappen op zowel de momentsleutel als op het draaimechanisme staan. Daardoor kunnen deze sleutels soms wel tot de decimaal nauwkeurig ingesteld worden. Sleutels met een groot bereik hebben grotere stappen en kunnen daardoor ook minder nauwkeurig ingesteld worden. Nu is dat geen ramp, want bij een moment van 300 Nm komt het niet op één decimaal aan. Bij een moment van 10 Nm kan een decimaal juist heel belangrijk zijn.
Nauwkeuriger werken dankzij digitale momentsleutels
Naast handmatige instelbare sleutels zijn er ook digitale momentsleutels te verkrijgen. Deze momentsleutels zijn een stuk nauwkeuriger dan de handmatig in te stellen momentsleutels. Waar bij handmatige sleutels enkel sleutels met een heel klein bereik op de decimaal nauwkeurig in te stellen zijn, kunnen digitale sleutels vrijwel altijd op de decimaal nauwkeurig ingesteld worden. Ongeacht het bereik van de sleutel. Daarentegen zijn digitaal verstelbare sleutels wel een stuk duurder dan handmatige momentsleutels. De instelmogelijkheden van een digitale momentsleutel verschillen per sleutel en per fabrikant. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing voordat je de momentsleutel gaat gebruiken.
Tip: zorg ervoor dat de momentsleutel na gebruik weer op het laagste moment wordt ingesteld. Zo kan de veer in de momentsleutel weer ontspannen. Wanneer de veer voor lange tijd op spanning staat, zullen er afwijkingen ontstaan tussen het ingestelde moment en het exacte moment.
Wil je graag meer advies voor het instellen van een momentsleutel? Neem dan vrijblijvend contact op met de experts van Datona.
Ook vertellen we graag meer over de werking van een momentsleutel!
Geschreven door Rintje Ritsma op 31 May 2024